Lisätekemistä Hyvä Päivä -ryhmäkerroille
Tähän osioon on koottu erilaisia vaihtoehtoja ja lisämateriaaleja Hyvä Päivä-ryhmäkertojen sisältöihin. Olet ehkä jo ohjannut useita kertoja Hyvä Päivä-ryhmiä ja toivot uusia ideoita tapaamisiin tai haluat muuten vain muokata valmiita sisältöjä. Tässä on koottu Hyvä Päivä-ryhmiä ohjanneiden nuorisotyöntekijöiden ideoita ja hyviksi koettuja käytäntöjä tapaamisiin:
- Luontoon laavulle lähteminen Hyvä Päivä-ryhmän kanssa. Laavulle lähteminen sopii oikeastaan jokaiselle Hyvä Päivä-tapaamiskerralle, sillä nuotion ääressä on luonteva paikka keskustella Hyvä Päivä-teemoista. Luontoon lähteminen tuo nuorille vaihtelua, elämyksiä, uuden oppimista ja samalla tulee myös liikuntaa. Ottakaa eväät, tulentekovälineet ja ulkoiluvarusteet matkaan! Muista! Laavuja ja kotapaikkoja voi olla mahdollista varata etukäteen.
- Pelit. Lautapelejä, nettipelejä etänä, ulkoilupelejä… Pelit sopivat myös kaikkien Hyvä Päivä- teemojen käsittelyyn. Ne samalla tarjoavat nuorille luontevan tavan sosiaalisten tilanteiden harjoitteluun. Erilaisia pelejä löytyy sivustolta: https://ryhmarenki.fi/
Tässä esimerkkejä peleistä, jotka toimivat Hyvä Päivä-teemojen käsittelyssä ja hauskana
ajanvietteenä:
– Alias
– Scriblio
– Ryhmälaivanupotus - Hyvä mieli. Tähän power point-esitykseen on koottu tietoa hyvän mielen taidoista ja mistä asioista hyvinvointi oikein koostuu. Tässä myös keskustelun aiheita mielen hyvinvoinnista nuorten kanssa. Tätä materiaalia kannattaa hyödyntää myös etäryhmissä ja erityisesti sellaisten ryhmien kanssa, joissa ei synny keskustelua niin helposti!
- Voimabiisi. Tämän tehtävän voi käydä läpi ”Hyvä mieli-parempi arki”-tapaamiskerralla ja jutella nuorten kanssa tunteiden käsittelystä, jäsentämisestä ja tunnistamisesta. Tässä ohjeet: Jokaisen ryhmän jäsenen miettii 1-3 ”voimabiisiä”. Alkujutustelun jälkeen kukin alustaa vuorollaan oman kappaleen lyhyesti ja biisi kuunnellaan yhdessä. Mikäli nuori ei tahdo itse alustaa kappaletta, ohjaaja esittelee sen nuoren kirjallisesti tuottaman materiaalin pohjalta. Alustus saattaa olla vaikkapa hyvin lyhyt kuvaus millaisessa tilanteessa on sitä kuunnellut. Kun kappale on kuunneltu nuori kertoo siitä tarkemmin. Mistä hän on sen löytänyt, mikä siinä on sellaista mikä kosketti, millaisia tunnetiloja kappale herätti? Mikä kappaleessa auttaa ilmaisemaan omia tunnetiloja (esim. sanat, soundi, tunnelma…)?
Tärkeää on huomioida, ettei kukaan ryhmästä arvostele toisen kappalevalintaa. Ohjaajan tehtävänä on viedä keskustelua ainoastaan siihen mitä tunnetiloja kappale ilmaisee. Sen jälkeen kun kappaleen valitsija on kertonut valinnastaan; muut ryhmäläiset kertoivat millaisia tunnetiloja ja fiiliksiä se heissä herätti. Voimabiisi-tehtävää on käytetty Mäntsälän Hyvä Päivä-ryhmässä ja tehtävän on ideoinut etsivä nuorisotyöntekijä Tommy Huovinen. - Janatehtävä mielen hyvinvoinnin tarkasteluun. Tässä tehtävässä tehdään kuvitteellinen jana, jossa toisessa päässä on vastaus kyllä ja toisessa ei. Voit myös kirjoittaa laput, jos se helpottaa hahmottamista. Ohjaaja lukee ensimmäisen väittämän ja osallistujat asettuvat janalle sen mukaan mikä oma mielipide on. Tämän jälkeen väittämästä käydään keskustelua miksi nuori on valinnut kyllä/ei. Ohjaaja voi kysyä vain muutamilta nuorilta tai sitten jokainen kommentoi miksi on valinnut kyllä/ei. Ohjaaja voi valita ryhmälle sopivat väittämät ja keksiä uusia. Tämä harjoite sopii hyvin myös etäryhmälle. Etänä tämän voi toteuttaa nuorilta kyselemällä ja yhdessä keskustelemalla. Janatehtävä on ideoitu Vantaan Etsivä Nuorisotyössä
Väittämiä janatehtävään:
- Liian vähäinen uni vaikuttaa mielenhyvinvointiin
- Uusien asioiden opiskelu kuormittaa
- Hyvä mieli voi kadota hetkessä
- Some pakottaa tsemppaamaan itse silloinkin, kun ei jaksa
- Kokkaaminen lisää mielenhyvinvointia
- Surullinen musiikki voi parantaa mielialaa
- Asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen lisää mielen hyvinvointia
- Masennus on sairaus, josta ei voi parantua
- Liikunta vie enemmän kuin antaa
- Paha mieli kantaa pidemmälle kuin hyvä mieli
- Ahdistus voi estää minua tekemästä asioita
- Hyvää vitutusta ei kannata hukata
- Fyysinen aktiviteetti rentouttaa paremmin kuin älyllinen aktiviteetti
- Asioiden tekeminen tuo lopulta hyvän mielen, vaikka aloittaminen olisi vaikeaa
- Suklaa lieventää ahdistusta
- Liikunta lisää hyvää oloa
- Ohjaajan kannustaminen lisää motivaatiotani
- Musiikki lieventää ahdistusta
- Tsemppiviesteistä on apua kotoa lähtemiseen
- Hymy on sielun peili, eli heijastaa sisäistä olotilaa
- Ystävät muokkaavat omaa mielialaa aina hyvään suuntaan?
Kiitos Hyvä Päivä-hankkeen kehittäjäryhmäläisille ideoista ja materiaaleista