Vinkit Hyvä Päivä-ryhmän vetämiseen etänä
- Erilaiset sovellukset (esim. Zoom, Discord) ja niiden avulla Hyvä Päivä-tapaamisten pitäminen. Sovelluksiin kannatta tutustua etukäteen, jotkut ovat ilmaisia ja jotkut maksullisia. Hyvä Päivä-hanke voi tarvittaessa rahoittaa maksullisten sovellusten käyttöä.
- Sovi tapaamisajat ja käy läpi ohjelmasuunnitelma etäryhmän alussa nuorten kanssa. Tapaamiset voivat olla esim. kaksi kertaa viikossa ja tapaamisia voi olla vähemmän kuin kymmenen. Muista, että Hyvä Päivä-mallia saa muokata aivan vapaasti! 😊
- Ryhmän alussa on tärkeää tutustuminen ja yhteenkuuluvuuden tunteen saaminen. Ohjaaja huomioi, että kaikki pääsevät ääneen ja jakamaan ajatuksiaan ja kuulumisiaan.
- Hyvä Päivä-tapaamisten harjoitukset ja keskustelut onnistuvat myös etäyhteyden avulla. Esim. ohjaaja laittaa vuorokausiympyrän näkyviin ja jokainen pohtii omaa arkeaan sen avulla.
- Kannustetaan nuoria jakamaan kokemuksiaan. Hyödynnetään myös chat-kanavaa, jos sovelluksessa on sellainen. Tehtävien jakaminen WhatsAppissa korostuu (kuvia sinne ja tsemppiä ja kannustusta!)
- Kannustetaan nuoria ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Nuoret voivat pohtia lähiympäristönsä liikuntamahdollisuuksia.
- Kannustetaan nuoria omatoimiseen ruoanlaittoon. Käydään resepti ja ohjeet läpi vaikka ensin porukalla. Apua saa ohjaajalta ja muilta ryhmäläisiltä esim. soittamalla tai WhatsApp-ryhmässä kysymällä.
- Muistetaan, että myös etäyhteyden avulla voidaan antaa nuorille yhteenkuuluvuuden tunne ja hyvä kokemus ryhmässä mukana olosta.
- Jutellaan koronatilanteesta (esim. miten voi lievittää ahdistusta ja yksinäisyyttä, miten huolehtia omasta hyvinvoinnista, koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimet on hyvä käydä läpi nuorten kanssa).
- Etäryhmässä nuoret voivat tehdä omia kokeiluja; nuoret suunnittelevat omat kokeilunsa ja toteuttavat niitä etäryhmän aikana. Niistä jutellaan yhdessä ja toteutumista seurataan; onnistumisia juhlitaan. Pidä mielessä tavoitteellinen toimintamalli. Hyvän lisääminen on helpompaa kuin huonon poistaminen! 😉
Esimerkki Hyvä Päivä-etäryhmästä:
- Tutustumiskahvit; vaihdetaan kuulumiset ja jokainen pääsee kertomaan päivän fiiliksensä. Tehtävänä kuvata arjen tähtihetkiä yhteiseen WhatsApp-ryhmään.
- Millainen on hyvä päivä? Pohditaan yhdessä keinoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Täytetään vuorokausiympyrä ja keskustellaan sen avulla omasta arjesta. Suunnitellaan arjen rytmiin liittyvä kokeilu.
- Hyvä ruoka; mietitään nuorten kanssa, että mitä on terveellinen ruoka? Tutustutaan yhdessä uuteen reseptiin ja kokeillaan ruoanlaittoa etäyhteyden avulla. Suunnitellaan terveelliseen ruokailuun liittyvä kokeilu.
- Ilo liikkua; keskustellaan siitä, että mitä merkitystä liikunnalla on omalle hyvinvoinnille. Tehtävänä lähteä liikkumaan lähiympäristöön. Tehdään esimerkiksi yhteinen kävelylenkki etäyhteyden välityksellä. Suunnitellaan liikkumiseen liittyvä kokeilu.
- Kotiruokaa kolikoilla; keskustellaan nuorten hyvistä ja edullisista ruokaideoista. Valmistetaan porukalla etäyhteyden avulla yhdessä ruokaa.
- Hyvä mieli- parempi arki; nuoret pohtivat mielen hyvinvoinnin ja tunteiden merkitystä. Apuna voi käyttää esim. mielenterveyden kättä. Suunnitellaan hyvää mieltä lisäävä kokeilu.
- Onnistumiset! Jutellaan, että missä mennään kokeiluissa ja mitkä asiat on auttaneet onnistumaan? Mitä keinoja on ylittää esteet?
- Unelmani; mitä olen oppinut Hyvä Päivä-ryhmän aikana? Tehtävänä tehdä unelmakartta.
- Juhlitaan! Hyvä Päivä-ryhmän päätöskahvit 😊 Juhlitaan onnistumisia ja yhteistä matkaa.
- Mitä kuuluu? Kuukauden päästä kysellään nuorten kuulumiset ja tulevaisuuden suunnitelmat. Mietitään, että miten osallistuminen Hyvä Päivä-ryhmään on näkynyt nuoren elämässä?
Muista!
Hyvä Päivä-ryhmien suunnittelussa ja toteuttamisessa saa käyttää luovuutta! Nyt kun ryhmä tehdään etänä; hyviä ja toimivia ideoita voi jakaa muillekin. Meille voi laittaa sähköpostia kokemuksista Hyvä Päivä-etäryhmän toteuttamisesta; niin viemme ideoita eteenpäin muille Hyvä Päivä-toimijoille 😊 infohyvapaiva@cancer.fi