Hyvä Päivä -ohjaajien ja nuorten kokemuksia
Ensimmäiset Hyvä Päivä -ohjaajakoulutukset järjestettiin syksyllä 2017 Kuopiossa ja Kajaanissa sekä keväällä 2018 Rovaniemellä ja Vantaalla. Alla löydät koottuja pohdintoja ohjaajien tsemppipäivien keskusteluista, ensimmäisten Hyvä Päivä -ryhmien ohjaamisen jälkeen.
Onnistumisia Hyvä Päivä -ohjaajana:
- ”Saatiin porukkaa paikalle, kaikki eivät jääneet ekan kerran jälkeen pois.”
- Erilaiset ohjaajat, erilaisia vahvuuksia. Kaikilla ohjaajilla taito kohdata nuoria.
- Ryhmän nuoria yhdisti sosiaalisten tilanteiden jännittäminen sekä ahdistus. Keskusteluissa nousi esiin, että ryhmä oli tuonut heille hyviä kokemuksia ryhmässä toimimisesta. He olivat myös kokeneet, että ryhmässä oli saanut tukea omana itsenään olemiseen.
- Vaikka ryhmä oli pieni ja osallistujia keskimäärin 2-3/kerta, ryhmä oli merkityksellinen osallistujille.
- Ryhmän kautta nuoria saatiin ohjattua muiden palveluiden pariin.
Mikä vaikutti mielestänne siihen, että nuoret innostuivat tulemaan Hyvä päivä -ryhmiin?
- mielekäs sisältö
- nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa sisältöön
- mukavat ohjaajat
- hyväksyvä ilmapiiri, nuorilla lupa olla sellainen kuin on
- suljettu ryhmä, tuttu porukka joka kerralla
- tiivistahtisuus
- Etsivät nuorisotyöntekijät ovat olleet tiiviisti mukana ohjaamassa ryhmiä sekä ohjaamassa nuoria mukaan toimintaan. Tämä on auttanut onnistumaan nuorten tavoittamisessa.
- Nuoren oma kiinnostus ja motivaatio osallistua (kaipaa tekemistä ja juttuseuraa, haluaa altistua haastaville tilanteille)
Kehittämisideoita:
- Ajankäyttö: Mahdollisesti pidempi ryhmäkerta? Voisiko sisältöjen käsittelyä tiivistää? Tiiviimpi tapaamistahti?
- ”Parhaat keskustelut syntyivät silloin, kun porukka oli pienempi (3-5 ryhmäläistä).”
- Miten ryhmä muodostetaan? Pitäisikö ryhmää muodostaessa miettiä enemmän, miten ryhmäläisten tarpeet osuvat yksiin?
- Jotta WhatsApp-ryhmä toimii, ohjaajan täytyy innostua! (sovittava, kuka ohjaajista on päävastuussa WhatsApp-viestinnästä)
- Pidempikestoinen ryhmä? Etenkin, jos ryhmäytyminen on hidasta ja ryhmään tuleminen jo haastavaa, kymmenen tapaamista on lyhyt aika.
- Lisää yhteisiä kauppareissuja ja ruoanlaittoa!
- Nuotta-valmennuksen yhdistäminen toimintaan (esim. niin, että puolivälissä ryhmää käydään Nuotta-valmennuksessa).
- Vertaisohjaajien kouluttaminen nuorista!
Fiilikset ryhmätoiminnan jatkamisesta?
- ”Virkistävää, kun on ryhmän ohjaamista yksilötyön lisäksi ja myös nuoret kaipaavat ryhmiä.”
- ”Toivon, että voisin keskittyä paremmin ryhmän ohjaukseen/suunnitteluun, aikataulujen venymiseen ei ollut joustoa.” (Ryhmän ohjaamisen sovittaminen muuhun työhön oli haastavaa, vaatii suunnittelua!)
- ”Ryhmää ohjatessa oppi koko ajan lisää, seuraavaa ryhmää ohjatessa voi tehdä asioita toisin.”
- ”On tärkeää, että on ryhmiä, joissa voi pysähtyä vähäksi aikaa ja keskittyä omaan hyvinvointiin.”
- ”Hyvä päivä -toiminnan tärkeä ominaisuus on statusvapaus. Esim. opinnot keskeyttäneillä ja 16-vuotiailla jotka ovat lopettaneet opiskelun ei ole mahdollisuutta työkkärin palveluihin. Hyvä päivä -ryhmätoiminta vastaa mm. tähän tarpeeseen.”
- Hyvä päivä –malli on otettu hyvin vastaan niin nuorten kuin työntekijöidenkin keskuudessa ja intoa ja tahtoa ryhmätoiminnan jatkamiseen on.
- Oli hyvä saada kokemus kahdesta erilaisesta ryhmästä. Näiden kokemusten pohjalta on hyvä kokeilla ja soveltaa sisältöjä taas uuden ryhmän kanssa.
- Ryhmään osallistumisen kautta työntekijät ja toiminta tulee tutuksi –> madaltaa kynnystä tulla mukaan muuhunkin toimintaan.
Muuta:
- Ryhmään sitoutuminen ja paikalle tuleminen osottautui haastavaksi. Kaksi ryhmäläistä kävivät lähes kaikilla kerroilla ja heidän elämäänsä ryhmään osallistumisella tuntui olevan suuri vaikutus. Yhdeksännellä tapaamisella mukana oli neljä ryhmäläistä ja he antoivat ryhmästä positiivista palautetta. Tosin myös ryhmä koki ryhmäläisten löyhän sitoutumisen toimintaa vaikeuttavana tekijänä.
- Ryhmäläisillä oli suhteellisen paljon poissaoloja tapaamisista. Tämä vaikeutti kokeilujen suunnittelua ja toteuttamista. Ohjaajina pääsimme soveltamaan mallia ja keskityimme siihen, että kaikki ryhmäläiset saisivat tehtyä ainakin yhden onnistuneen kokeilun ryhmän aikana.
Täydennämme ohjaajien kokemuksia tänne mm. tsemppipäivien ja ohjaajien yhteenvetolomakkeiden pohjalta. Muistathan vastata ohjaajien sähköiseen palautekyselyyn Hyvä Päivä -ryhmän päätyttyä.
Videolla Hyvä Päivä-ohjaajat kertovat ensin lyhyesti, mitä toiminta pitää sisällään. Sen jälkeen käydään läpi, millaisia kokemuksia heillä on ryhmien vetämisestä. Ohjaajat kokevat, että heille on jäänyt oikein hyvät fiilikset tapaamisista. Ryhmätoiminta oli ohjattua ja mielenkiintoista. Videolla käytiin läpi myös nuorien kokemuksia ryhmästä, tämän hetkiset kuulumiset ja syyt, miksi he lähtivät mukaan toimintaan. Ohjaajille uutta Hyvä Päivä- kokonaisuudessa oli esim. WhatsApp-sovelluksen käyttö ja uudet harjoitteet.
Nuoren ajatuksia Hyvä Päivä-ryhmän jälkeen vuodelta 2021:
” Hyvä Päivä-ryhmästä jäi todella hyvä fiilis! Opin omaan hyvinvointiin vaikuttavista asioista ja sen, että pienilläkin asioilla voi vaikuttaa esim. omaan mielen hyvinvointiin. Tulin mukaan Hyvä Päivä-ryhmään, sillä kaipasin arkipäiviini tekemistä. Unirytmini oli ihan ylösalaisin ja se hankaloitti arjen asioita. Opin sen, että kun pikkuhiljaa alkaa toteuttaan omia pieniä tavoitteitaan niin hyvä tulee! Aloitin itse siitä, että aloin syömään yhden lämpimän aterian joka päivä.
Nyt Hyvä Päivä-ryhmän jälkeen yritän pitää paremmin huolta unirytmistäni ja syömisestäni. Olen huomannut, että olen paljon pirteämpi, jos olen syönyt ja nukkunut 😊 Minulla on sellainen haave, että koitan nyt saada arjen pyörimään niin hyvin, että olisin vielä joskus valmis menemään töihin. Sain ryhmästä toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen, sillä kun onnistuin korjaamaan unirytmini (joka oli ihan päin hel###tiä!); niin tulen onnistumaan muussakin! 😊”