Hyvä päivä -ohjaajan punainen lanka
Tavoitteellisen toiminnan malli
Tavoitteellisen toiminnan malli on Hyvä päivä –ryhmäprosessin punainen lanka. Ryhmätapaamisten jokainen teema (rytmi, ruoka, liike, mielen hyvinvointi) käsitellään tavoitteellisen toiminnan mallin vaiheiden kautta.
Jokaisen teeman käsittely aloitetaan nykytilan tarkastelusta eli siitä, minkälaisia valintoja ryhmäläiset tekevät arjessaan tällä hetkellä. Minkälaisia asioita ryhmäläiset tunnistavat arjestaan, jotka vahvistavat hyvinvointia jo nyt? Mikä arjessa toimii? Samalla käydään käytännönläheisten teemojen kautta myös arvokeskustelua: mitä hyvinvointi minulle tarkoittaa, mikä sen merkitys itselleni on? Minkälaisista asioista saan iloa ja hyvinvointia arkeeni?
Tämän jälkeen siirrytään suunnittelemaan konkreettisia kokeiluja. Mitä jo olemassa olevaa asiaa voisi tehdä useammin tai muulla tavoin lisätä? Vai kokeileeko nuori mieluummin jotain aivan uutta asiaa? Kokeilun on oltava nuorelle mieluinen ja hänen arkeensa sopiva ja se on tärkeä pilkkoa mahdollisimman konkreettiseksi toimintasuunnitelmaksi. Mitä, missä, milloin, kuinka usein, kenen kanssa? Tärkeää on myös miettiä miten kukin voi pyrkiä varmistamaan kokeilun toteutumisen. ”Syön kahtena aamuna yhden banaanin ennen klo 10” on esimerkki konkreettisesta kokeilusta ja varmistuskeinona on mm. käydä etukäteen kaupassa ostamassa kaksi banaania. Kokeilunhan voisi yhtä hyvin jo muodostaa tuosta kaupassa käynnistäkin, mikä vain on se tärkeä ja helpon tuntuinen ensimmäinen askel. Ohjaajan tärkein tehtävä on pyrkiä varmistamaan, että jokainen ryhmäläinen löytää kokeilun, jolla on onnistumisen edellytykset. WhatsApp-ryhmä on hyvä tuki kokeilujen aikana.
Jotta päämäärään päästään, täytyy seurata ja arvioida omaa onnistumista. Onnistuinko aamupalan syömisessä? Miksi en? Voinko jotenkin parantaa suoritustani? Löytämällä päämääriä elämään, tavoitellaan pikkuhiljaa omia unelmia.
Hyvän kokeilun voi määritellä niin sanotulla SMART-mallilla, jossa jokaisella kirjaimella on tarkoitus. S tarkoittaa selkeästi määriteltyä, M mitattavissa olevaa, A aikaan sidottavaa, R- realistista ja T tavoittelemisen arvoista. Mallissa muistutetaan, että muutoksen ei tarvitse olla kieltäytymistä tai jostakin luopumista. Parhaita tuloksia saa yleensä, jos lisää jo olemassa olevaan jotain hyvää tai kokeilee jotakin uutta.
Kokeilujen jälkeen on erittäin tärkeä pysähtyä yhdessä tarkastelemaan miten kokeilu sujui. Mikä onnistui ja miksi? Miten kokeilua kannattaisi muokata niin, että seuraavalla kerralla onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat? Vai pitääkö kokeilua vaihtaa kokonaan uuteen? Ohjaajan tehtävä on auttaa ryhmäläisiä reflektoimaan omia kokeiluja ja tehdä näkyväksi jokainen onnistumisen hippunen.
Unelmat voivat olla ”vain” unelmia, mutta silti ne antavat lähes huomaamatta suuntaa toiminnallemme ja tuovat voimia tähänkin päivään. Jokainen unelma on tärkeä ja juuri oikeanlainen.